Telleman TextielRestauratie

Conservering en restauratie van textiel
Advies beheer en behoud

Project uitgevoerd tijdens opleiding tot restaurator

Documentatie en conditiebepaling van een collectie archeologisch textiel gevonden in een wrak bij Texel. Provincie Noord-Holland


Inventarisatie & conditiebepaling

Het inventariseren van een textielcollectie biedt inzicht in de omvang, inhoud en conditie ervan. Inzicht wordt verkregen door de objecten te bestuderen, te beschrijven en te documenteren. Dit onderzoeken helpt bij het begrijpen van de constructie, functie en vooral ook de conditie van voorwerpen. Het is de eerste stap naar het nemen van beslissingen betreffende eventuele preventieve of actieve conserveringshandelingen.

Beheer & behoud

Verstandig is objecten die langdurig of permanent tentoongesteld worden (zoals wandtapijten en interieurtextiel), regelmatig te controleren op stof, schimmelvorming en mot-, licht- of mechanische schade. Door het bijhouden van inspectierapporten kan tijdig worden vastgesteld of er veranderingen in conditie optreden en zo kan ernstigere schade worden voorkomen. Tijdens een inspectie kunnen tevens reinigingswerkzaamheden plaatsvinden, zodat stof en oppervlakte vuil periodiek verwijderd worden.


Advies

Voor vragen of advies betreffende zaken als het opslaan, hanteren, verbeteren van bewaaromstandigheden of eventueel behandelen van objecten kunt u contact opnemen met mij via telefoon, email (tellemantextielrestauratie@gmail.com) of via het formulier onder het tabblad 'contact'.

Beheer en behoud

Beheer en behoud: opslag van textiel