Conservering & Restauratie

Elk object is uniek door zijn materiaalgebruik, waarde en geschiedenis. Zo ook verschilt iedere  behandeling. Een eventuele behandeling start dan ook altijd met de bestudering van het object. Bepaald moet worden wat het voorwerp is (materiaal, techniek, functie), wat de conditie van het object is en waar schade door veroorzaakt wordt. Het behoud van objecten kan worden bevorderd door het wegnemen van interne spanningen (vouwen, vervormingen, schadelijke reparaties) en schadelijk materialen (zoals vuil) en door het ondersteunen van verzwakte weefsels of het vastzetten van beschadigde of losgeraakte onderdelen. Zo mogelijk kan schade door camouflage technieken worden gemaskeerd, waardoor het uiterlijk van het voorwerp verbeterd wordt.

Wensen, mogelijke maatregelen en behandelingsstappen worden altijd eerst besproken. Zo kan een behandeling optimaal worden aangepast aan uw object.


Behandeling uitgevoerd tijdens opleiding tot restaurator

Mechanisch reinigen van een wandtapijt

Reinigen

Vuil (stof, vlekken, schimmel, degradatieproducten) tast niet alleen het uiterlijk van textiel aan, maar mogelijk ook de structuur van de vezels. In de aanwezigheid van vuil kan verval versnellen: zo kan het de vezels bros maken; kan het meer stof en ongedierte aantrekken en scherpe deeltjes kunnen vezels kapot schuren. Afhankelijk van het soort vuil kan veel gewonnen worden bij het verwijderen ervan.


Eén manier om oppervlakte vuil te verwijderen, is mechanisch reinigen (links). In sommige gevallen kan het textiel gewassen worden (rechts). In dit geval zal altijd eerst een kleurtest worden uitgevoerd.

Behandeling uitgevoerd tijdens de opleiding tot restaurator

Wassen van een kashmir-sjaal

Behandeling uitgevoerd tijdens de opleiding tot restaurator

Voering aangebracht op de achterzijde van een wandtapijt

Steunen

Om vlakke objecten op te hangen is voldoende ondersteuning nodig zodat vervormingen en schade door het eigen gewicht worden voorkomen.  Het aanbrengen van een voering biedt deze steun en beschermt het textiel tevens tegen stof en vuil. Daarnaast biedt een voering de mogelijkheid een ophangsysteem aan te brengen waardoor het gewicht van het hangen evenredig wordt verdeeld.

Behandeling uitgevoerd tijdens de opleiding tot restaurator

Op de voering wordt een nieuw ophangsysteem aangebracht: klittenband

Consolideren

Door het orderenen en vastzetten van losgeraakt materiaal kunnen interne spanningen worden weggenomen, kan nieuwe schade worden voorkomen en wordt zoveel mogelijk origineel materiaal behouden. Het aanbrengen van steun maakt objecten minder fragiel en makkelijker hanteerbaar. In de meeste gevallen wordt het uiterlijk van het object verbeterd.

Een consolidatie kan worden uitgevoerd met een naaitechniek, een lijmtechniek of een combinatie hiervan, afhankelijk van het object en de conditie.

Behandeling uitgevoerd tijdens de opleiding tot restaurator

Losgeraakt materiaal in een verenigingsvaandel

Behandeling uitgevoerd tijdens de opleiding tot restaurator

Door het vastzetten van los materiaal wordt verdere schade voorkomen