Nieuws

Reiniging borduurwerk

Dit mooie kunstwerk heeft lange tijd in een omgeving gehangen waarin werd gerookt. De nicotine had het uiterlijk flink aangetast en na een goede reiniging is het werk enorm opgefrist. Nu het werk ook nog op een stevige plaat is gemonteerd, is het klaar om te worden ingelijst.

Voor meer foto's van de behandeling, kijk op mijn facebooksite

Borduuwerk na behandeling

Borduurwerk

Publicatie gemeente Noord-Holland, basisrapportage Palmhoutwrak; Huis van Hilde

Basisrapportage Palmhoutwrak

Palmhoutwrak Publicatie

7 maart werd in het Rijksmuseum de eerste basisrapportage over de Palmhoutwrak-collectie en het onderzoek hiernaar gepresenteerd. Een prachtig, dik boek over de wereldvondsten uit een Hollands schip. Tegelijkertijd kwam een korte documentaire uit waarin een aantal van de onderzoeken mooi worden uitgelicht, gemaakt door Arnold van Bruggen Zie hier deze korte film

Chinese kimono

Chinese kimono, geborduurd met gouddraad

Chinese Kimono

Deze kimono is meer dan 100 jaar oud, maar heeft de tijd helaas niet ongeschonden doorstaan. Veel van het gouddraad was losgeraakt. Dit maakte de kimono moeilijk hanteerbaar en bovendien minder mooi. Door het opnieuw vastzetten van losse draden kon een groot deel van het patroon worden teruggehaald. Het mag wat tijd kosten, maar qua uiterlijk is de kimono enorm opgeknapt.


Zie voor meer foto's: Facebook

Mouw kimono voor en na behandeling

Mouw kimono voor en na behandeling

Reinigen Doopjurk

Zeer binnenkort wordt deze 140 jaar oude familie doopjurk opnieuw in gebruik genomen. Voordat dit mogelijk was, moest de jurk echter worden ondersteund en gewassen. Door jaren lang niet in gebruik te zijn geweest, was de doopjurk enorm vervormd en vuilgeworden. Na een wasbad knapte de jurk enorm op en is klaar voor de doop.


Voor meer foto's: Facebook

Doopjurk voor en na behandeling

Doopjurk voor en na behandeling

Schoolplaat na behandeling

Schoolplaat na behandeling


Duitse Schoolplaat

Opnieuw aan een oude schoolplaat mogen werken en wat een mooie! De plaat van papier op linnen was vervormd, gescheurd en had vele lacunes in de afbeelding. Na het consolideren en en camoufleren van alle schade, hangt de plaat eindelijk weer aan de muur te pronken.

Voor meer foto's: Facebook

Poppendokter

Rechts ziet u beer Bram, een teddybeer van 51 jaar oud. Hoewel de beer in zijn lange leven meer beschadigingen heeft opgelopen, was zijn snuit er het meest erg aan toe. De stof was open gescheurd en de neus compleet verdwenen. De eigenaar is echter nog altijd zeer gehecht aan Bram en wilde hem graag graag aan zijn snuit laten helpen. Daarom kwam hij bij mij op de (operatie)tafel te liggen. Na het opvullen van de snuit, het terugvouwen van de stof en het plaatsen van een nieuwe neus, heeft Bram zijn gezicht weer terug.


https://www.facebook.com/tellemantextielrestauratie/

Handgeborduurde Chinese mantel

Handgeborduurde Chinese mantel

Drakenmantels

Behandeling van twee handgeborduurde Chinese mantels.

www.facebook.com/tellemantextielrestauratie

Restauratie borduursels kimono

Restauratie borduursels

Restauratie schoolplaat 'aap, noot, Mies'

Schoolplaat: papier op linnen

Schoolplaat

Als textielrestaurator kom je niet altijd alleen textiel tegen. Een mooi voorbeeld is deze oude, beschadigde schoolplaat van papier op linnen. Door de veroudering van het linnen waren grote horizontale scheuren ontstaan, waardoor de plaat niet meer kon hangen. Na het aanbrengen van een steunlaag en het consolideren van losgeraakte papiersnippers, hangt deze mooie plaat nu weer aan de wand. Voor meer foto's van dit project zie: www.facebook.com/tellemantextielrestauratie

Restauratie schoolplaat

Door grote scheuren in de linnen achterkant, kan de plaat niet meer hangen